Ljudträning inför nyår!

I senaste numret av Hundsport (Svenska Kennelklubbens medlemstidning) så fanns en bra artikel om hur man förbereder sin hund på bästa sätt inför nyårsfirandet med hjälp av associationsövningar. Detta tips funkar både bra på ljud och andra situationer som annars kan göra din hund tveksam.

Och, snälla ni – HA KOPPEL PÅ!!!
Ha heller inget halsband de kan backa sig ur – jag rekommenderar stryphalsband runt jul och nyår, alternativt både halsband och sele med koppel fäst i BÅDA. Jag vill inte behöva höra att er hund blivit rädd och sprungit bort. Det FÅR INTE hända!!! 🙁

Jag återger en del av artikeln ifrån Hundsport här, med små modifieringar:

Samla ihop favoritleksakerna och favoritgodiset. Samla på dig en massa föremål som låter/skramlar olika mycket; kastrull-lock, läskburk och/eller PET-flaska med små skruv i (tejpa för hålet), konservburk med stora skruv eller spik i, hårfönen, dammsugaren etc…

Nu skall man skapa positiva associationer – dvs lära hunden att plötsliga ljud betyder något bra:

 • maten serveras
 • man får en godbit
 • man släpps lös med bästa kompisen och får leka
 • ni leker ihop med bästa leksaken
 • … eller något annat som din hund tycker är jättekul

Börja med lite mildare ljud och gå gradvis över till större, högre och mer skramlande efterhand som du märker att detta fungerar.

Steg 1

Att skapa en association

Presentera alltid det som gör hunden förväntansfull – godis/mat, bästa kompisen, roligaste leksaken etc, innan du presenterar ljudet. Visa och lägg en godbit i något som avger ett ljud, från en plastskål till en kastrull och tappa den sedan i golvet (från låg höjd och gradvis till ökad höjd).

Steg 2

Överraska hunden

Prova nu att ge ett överraskande ljud till hunden när den inte tittar och utan att du först presenterat godbiten/leksaken. Så fort hunden tittar på dig skall du berömma med ett “bra” (eller det beröm du brukar använda) och ge godbit/leksak och det skall vara “fullt party” ett tag för att förstärka den positiva upplevelsen så denna förknippas med det plötsliga ljudet. Upprepa några gånger.

Steg 3

Bli själv överraskad

Ta hjälp av en annan person som skall överraska dig med ett plötsligt ljud när du är oförberedd. Hunden behöver alltså inte ens vara med på denna träning eftersom det är du som skall tränas. Du skall nu öva på vad DU skall göra när du blir överraskad av ljud – alltså snabbt berömma med ett “bra” med samma glada tonläge som du använder i övning med hunden och öva på att snabbt fiska upp leksak och/eller godbit ur fickan. Ett tips: så här i vintertid kan man förvara några godbitar i “handen” på vantarna vilket ökar hastigheten att få fram dem till hunden!

Steg 4

Automatisera beteendet

Från den 25 december skall du vara beredd med godis/leksak och vid varje överraskande ljud snabbt berömma och ge godbit/leka med leksak. Var beredd på att promenaderna tar lite extra tid nu. 😉

Nu när du reagerar automatiskt och med positivitet på ljud så kommer din hund också att göra det och framförallt kommer din hund att kunna lita på dig i dessa situationer – att du vet vad som skall göras; “fullt party” hela jul- och nyårshelgen, detta uttryck kommer nu att ha en bättre och lite annorlunda innebörd för er! 😀

Mina egna tips

Just runt 12-slaget kan det vara lite jobbigt om man bor mitt i sta’n eller mitt i byn och grannarna “partar” som om det är 1999 (som Prince sjöng) och du vill göra lite extra för att “dämpa” eventuell negativ påverkan på hunden, så föreslår jag följande:

 1. Köp hem råa märgben ifrån slaktaren/affären någon dag före nyår (ibland måste man beställa så fråga minst 1 vecka innan).
 2. Dagen före nyår tar du ut märgbenet/-nen ur frysen för att tina över natten till nyårsafton. Är de färska/kylda behöver du såklart inte göra detta. Se ut ett begränsat utrymme med inga, få eller små fönster. Plocka fram filtar eller liknande som kan täcka för de fönster som finns i utrymmet (om du inte har rullgardin eller täckande gardiner som kan dras för) och någon slags klämmor du kan fästa upp dem med.
 3. Nyårsafton. Ungefär vid lunch kokar du upp vatten i en stor gryta och kokar märgbenet/-nen i max 30 minuter på medelvärme. Skumma gärna av kastrullen under kokningen. Låt svalna utom räckhåll för hunden men det får gärna lukta nykokt märgben i hela huset! Det handlar om att bygga upp positiv förväntan och hundens aptitlust inför det kommande gnagandet. När märgbenet svalnat, ta ur det mesta av märgen – vi vill inte de skall få dålig mage av den feta märgen…Jag brukar även på förmiddagen ladda upp med diverse andra små godbitar (i mycket små bitar, så jag kan ge många) som serveras lite då och då under dagen vid strö-smällar. Skippa kvällsmaten! Hunden skall vara hungrig som en varg när tuggbenet äntligen serveras! 😉

  Nu är det ju väldigt olika hur mycket smällande som sker just där du bor, hur nära de kommer och hur tidigt de börjar…. Tänk på att försöka rasta hunden ordentligt men så snabbt som möjligt (nära hemmet) före 12-slaget, i så god tid som möjligt innan utan att det dröjer för länge tills du kan ut EFTER smällandet har lugnat sig igen. Här hemma är det vid ca 22.00 och sedan kan jag ta ut dem vid 01.30 igen, innan vi går och lägger oss.

  Jag brukar täcka för fönstren när jag kommer in efter rastningen och då även plocka fram lite bra dunka-dunka musik som går att “skvala” på mycket hög volym när smällandet utanför ökar i ljudstyrka. Musik efter smak, gärna något hunden är van att man brukar lyssna på – jag plockar själv in favorit-CD:n som jag brukar spela under färd i bilen.

  Vid ca. 23.30 – 23.45 är det dags att servera märgbenet. Inte tidigare! Märgbenet skall vara som “godast” när 12-slaget sätter in!!!

Om din hund ändå skulle reagera negativt på smällandet

Din hund stressar och vill varken gå ut, äta eller leka och allt är bara jättejobbigt…

Ta det lugnt själv; andas lugnt och försök att inte stressa upp dig själv, ömka inte hunden, försök uppträda/låtsas som om detta är helt normalt och tillåt din hund att vara i närheten av dig men inte stressigt klättra på och över dig. En del hundar mår bättre av att man inte låter dem ta för mycket stöd av husse eller matte, medan andra lugnar ner sig om de bara får ligga/sitta nära. Prova vad som fungerar bäst på din hund.

Är nyårsupplevelsen av det panikartade slaget, så kontakta mig så skall jag ge mer råd om de lugnande åtgärder man kan hjälpa sin hund med. Det finns allt ifrån kraftiga lugnande mediciner utskrivna av veterinär (som skall ges bara i nödfall!) till mildare och naturligt lugnande dofter (feromoner) och örtpulver.

Med detta hoppas jag ni alla får en god jul och ett trevligt nyår!

 

Dec 19, 2017 | Posted by in Vardag | Comments Off on Ljudträning inför nyår!